Ciasto leśny mech

Ciasto Leśny mech

Czy ciasto wpisuje się w menu osoby, która mianuje się zdrowo odżywiającą się? Osobiście jestem zdania, że dopóki zachowujemy umiar w tym co jemy możemy sobie pozwolić na „małe grzeszki”. A kiedy do tradycyjnego przepisu dodamy jakieś wartościowe zamienniki, wtedy już w ogóle nie trzeba się zastanawiać czy można.

Zielone ciasto?

Szpinak zazwyczaj nie kojarzy się zbyt miło, co zapewne jest spowodowane wspomnieniami bezpostaciowej brei o nijakim smaku i słowami : „jedz szpinak, bo nie urośniesz”. Tak, takie praktyki mogą skutecznie zniechęcić do jedzenia czegokolwiek, nie mówiąc o zielonym warzywie. Ale nie o tym miało być 🙂 Tak, w skład tego ciasta wchodzi szpinak, co daje mu piękny zielony kolor, ale nie tylko. Szpinak to bardzo wartościowe pod względem odżywczym warzywo. Wprawdzie najlepiej jeść go na surowo np. w koktajlach czy sałatkach, ale na ciepło również dostarczy wielu wartościowych składników. Liście szpinaku to źródło beta-karotenu, witaminy C i luteiny, które mają działanie antynowotworowe. Szpinak jest także źródłem żelaza, potasu i magnezu, a także witamin z grupy B, witaminy E oraz kwasu foliowego.

Zdrowe modyfikacje

Każdy kto lubi spędzać w kuchni trochę czasu, lubi coś dodać od siebie do ulubionego przepisu. Aby troszkę „odchudzić” to kolorowe ciasto, poeksperymentowałam z jego masą i w miejsce śmietany, powstała masa jaglano – bananowa, która w żaden sposób nie odstawała w smaku od oryginału, a nawet była lepsza 🙂

Zmodyfikowałam także nieco ciasto poprzez zmniejszenie ilości mąki pszennej, a w zamian dodałam mąkę jaglaną ze zmielonej kaszy jaglanej, która dostarcza spore ilości witaminy E i lecytyny. Zawiera w składzie także krzemionkę, która wspomaga kondycję włosów, skóry i paznokci. Wyszło smaczne ciasto, które dodatkowo ładnie wygląda, więc stanowić może także dekorację wiosennego, świątecznego stołu.

 

Ciasto leśny mech
Autor: 
Recipe type: Wypieki
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas: 
 
Składniki
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki tortowej, 1 szklanka mąki jaglanej i ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ⅓ łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 250 g świeżego szpinaku
  • Masa:
  • 100 g kaszy jaglanej zmielonej na mąkę przed ugotowaniem,
  • 1 szklanka mleka roślinnego u mnie ryżowe,
  • 3 banany
  • Poncz:
  • ¼ szklanki zaparzonej herbaty
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Owoce do posypania:
  • jagody
  • maliny
Sposób przygotowania
  1. Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze.
  2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.
  3. Piekarnik nastawić na 170 C funkcja góra-dół.
  4. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Następnie, ciągle mieszając łyżką lub szpatułką, wlać powoli olej.
  5. Dodać zmielony szpinak, aromat, wymieszać.
  6. Wsypać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką.
  7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut.
  8. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  9. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Poziomo odciąć około ⅓ ciasta i skruszyć je w rękach na okruszki. Pozostały blat ciasta włożyć z powrotem do tortownicy.
  10. Ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.
  11. Masa
  12. Mleko zagotować, wsypać mąkę jaglaną i mieszać do zgęstnienia masy.
  13. Dodać zblendowane banany, wymieszać.
  14. Nakładać na ostudzony blat ciasta.
  15. Posypać pokruszonym ciastem tak by utworzył się kopczyk.
  16. Na wierzch ułożyć kolorowe owoce
 

2 Komentarze

  1. Czy mąkę jaglana można zamienić na orkiszowa?

Dodaj komentarz

Oceń przepis: