Ciasto z kaszy jaglanej z orzechami- cudownie smaczna i zdrowa bomba kaloryczna

Muszę przyznać, że baton Snickers to moja ulubiona ” słodycz”. Generalnie nie jestem typem, który dałby się posiekać za słodycze, ale jak widzę Snickersa i mam czas w którym ciężej przychodzi mi odmawianie sobie słodyczy, to nie ma szans żeby nie znalazł się w moim koszyku. Cóż, każdy ma swoje słabości.

Pyszna niespodzianka

Jak wszystko teraz i snickersa można zrobić sobie w domu w zdrowszej wersji. Właśnie taki snickers pojawił się pewnego dnia w moim domu, wraz z moją koleżanką. Od pierwszego kęsa skradł moje serce i chciałam tylko więcej i więcej. Kiedy zapytałam o składniki, zdziwiłam się bardzo. Ciasto składało się z daktyli, kaszy jaglanej, orzechów i miodu. Pomyślicie pewnie, znów kasza jaglana. Ale jak tu z niej nie korzystać jak wychodzą z niej takie pyszności. Łączymy więc przyjemne z pożytecznym bo w końcu jaglanka to królowa kasz i nie bez powodu taki tytuł otrzymała.

O zaletach kaszy jaglanej możecie poczytać tutaj.

A poniżej przepis na to cudowne ciasto. Smacznego!

Ciasto z kaszy jaglanej bez pieczenia

Ciasto z kaszy jaglanej z orzechami- cudownie smaczna i zdrowa bomba kaloryczna
Autor: 
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas: 
 
Składniki
  • Spód
  • 300g migdałów
  • 200g daktyli suszonych
  • 150g masła orzechowego
  • 50g oleju kokosowego
  • Masa
  • 300g kaszy jaglanej
  • 150 ml mleka
  • 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • Dekoracja
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g masła orzechowego
  • 150 g orzeszków ziemnych (mogą być solone)
Sposób przygotowania
  1. Daktyle zalej wrzątkiem i zostaw na około 15 minut by zmiękły.
  2. Namoczone daktyle posiekaj
  3. Migdały zmiel i dodaj pozostałe składniki : daktyle, masło orzechowe, kakao, olej kokosowy i wodę.
  4. Zblenduj wszystko razem.
  5. Wyłóż uzyskaną masę na spód formy o średnicy 21 cm i wstaw do lodówki.
  6. Masa jaglana
  7. Kaszę jaglaną przepłucz i ugotuj wg przepisu na opakowaniu w mleku lub wodzie. Kasza musi się rozkleić.
  8. Ciepłą kaszę ( ważne, ponieważ dzięki temu jej konsystencja będzie bardziej kremowa po zblendowaniu) przełóż do blendera, jeśli jest za twarda dodaj mleko, ale stopniowo, żeby masa nie była za rzadka. Jeśli kasza jest w sam raz mleka nie trzeba dodawać.
  9. Do kaszy podczas blendowania dodaj resztę składników i zblenduj wszystko razem.
  10. Wyłóż na przygotowany spód i wstaw do lodówki żeby stężała.
  11. dekoracja
  12. Kiedy masa jest już wystarczająco twarda, posmaruj ją masłem orzechowym wymieszanym z odrobiną ciepłej wody.
  13. Orzechy podpraż, wymieszaj z miodem i wyłóż na masło orzechowe.
  14. Całość jeszcze raz wstaw do lodówki żeby wszystko stężało. Im dłużej tym lepiej.
 

No Comments Yet.

Dodaj komentarz

Oceń przepis: