Dieta w ciąży, – jakich produktów powinnaś unikać, gdy spodziewasz się dziecka. 

Każdy organizm by prawidłowo się odżywiać potrzebuje zdrowego, różnorodnego pożywienia. Jest to szczególnie ważna kwestia w okresie ciąży. W tym czasie trzeba jednak także szczególną uwagę zwracać na to, co na talerzu ciężarnej nie powinno się znaleźć.

 

Produkty wykluczone ze względu na zatrucie pokarmowe

Ze względu na ryzyko zatrucia się przez ciężarną Listerią monocytogenes, Toksoplasmą gondii, bądź Salmonellą w jej diecie nie powinny się znaleźć:

  • niepasteryzowane mleko i przetwory mleczne (ser feta, brie, Camembert, oscypki po uprzednim sprawdzeniu, z jakiego mleka są wykonane) oraz jakiekolwiek potrawy przyrządzone z surowego mleka
  • hot – dogi, mielonki czy wędliny, jeśli nie ma pewności, że zostały podgrzane do temperatury 73 st. C
  • przechowywane w lodówce pasztety, pasty mięsne,
  • wędzony łosoś, pstrąg, dorsz, tuńczyk, makrela
  • surowe jaja
  • surowe lub niedogotowane mięso jak tatar, szynka parmeńska
  • kiełki
  • surowe owoce morza

 

Produkty wykluczone ze względu na zakażenie pasożytami

Surowa ryba nie jest zalecana w diecie ciężarnej ze względu na ryzyko zanieczyszczenia pasożytami, dlatego niewskazane są też wykonane z surowej ryby:

  • sushi
  • sushimi
  • ceviche[1]

Ryby wykluczone ze względu na zawartość rtęci

Zawarte w tłustych rybach wysokie stężenia kwasów tłuszczowych DHA, szczególnie ważnych dla rozwoju układu nerwowego są dużym argumentem za tym by pomimo zawartej w rybach rtęci nie ograniczać ich ilości w diecie, spożywać natomiast ryby mniejsze. Niewskazane są:

  • rekin
  • makrela królewska
  • miecznik
  • duży tuńczyk, tuńczyk biały w ilości 170g tygodniowo
  • surowe lub mrożone owoce morza

Używki

Kofeina w czasie ciąży budzi wątpliwości jednak badania wskazują, że umiarkowane jej spożycie w ilości 300 mg na dobę, co odpowiada 3-4 filiżankom kawy może być dozwolone, a nawet może mieć wpływ na ochronę przed wystąpieniem cukrzycy ciążowej.

Okres ciąży to czas bezwzględnego zakazu spożywania:

  • alkoholu
  • narkotyków
  • palenia papierosów

Nie przestrzeganie tego zalecenia wiąże się z ryzykiem przedwczesnego porodu i niskiej masy urodzeniowej dziecka.

Umiar w słodzeniu

Cukier to składnik pożywienia, który nie powinien być nadużywany w żadnej diecie. W diecie kobiety ciężarnej, cukier nie powinien występować w nadmiarze ze względu na ryzyko zbyt dużych przyrostów masy ciała.

Słodziki spożywane w umiarkowanych ilościach są bezpieczne. Jednak spożycie sacharyny budzi pewne wątpliwości, ponieważ przechodzi ona przez łożysko.

Zioła i suplementy

Wielu suplementów ziołowych nie badano pod kątem ich wpływu na ciążę i laktację, dlatego zasługują na szczególną uwagę i ostrożność w ich stosowaniu oraz zwrócenie uwagi na możliwość interakcji z lekami. W ciąży szczególnie należy uważać na:

  • olej lniany
  • diabelski pazur
  • schizandryna
  • lukrecja
  • papaina
  • pluskawica groniasta
  • aloes
  • zielona herbata zawiera kofeina
  • sida cordifolia[2]

Niewskazana żywność przetworzona

Ze względu na dużą ilość konserwantów, barwników, sztucznych aromatów nie zaleca się w ciąży:

  • koncentratów zup
  • konserw
  • głęboko mrożonych produktów mięsnych i warzywno – mięsnych
  • kolorowych napojów gazowanych, które zawierają także dużo cukru, a niektóre także kofeinę.[3]

[1] Jean T. Cox, MS, RD, LN, Sharon T. Phelan, MD Część 1. Bezpieczne odżywianie w czasie ciąży: obiektywna ocena ryzyka, Ginekologia po dyplomie 1/2010 (12-18)

[2] Jean T. Cox, MS, RD, LN, Sharon T. Phelan, MD Część 2. Co mogę jeść, panie doktorze? Bezpieczne odżywianie w czasie ciąży, Ginekologia po dyplomie (49-58)

[3] Poradnik żywienia dla kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, 2014

 

No Comments Yet.

Dodaj komentarz