Produkty dla dzieci, których dzieci nie powinny jeść.

Z tego artykułu dowiesz się:

  1. Jakich produktów unikać w diecie dziecka.
  2. Na co zwracać uwagę kupując jedzenie dla dzieci.

Dieta dziecka to bardzo ważny temat. łatwo pogubić się jednak w asortymencie dla nich przygotowanym. Produkty dla dzieci stanowią czasem spore wyzwanie, dlatego warto wiedzieć na co zwracać uwagę.

Płatki śniadaniowe

W większości przypadków produkuje się je z oczyszczonej mąki, która pozbawiona jest wszelkich witamin i minerałów. Dlatego producenci wzbogacają płatki syntetycznymi witaminami i minerałami, trudniej lub wcale nie przyswajalnych przez organizm. Ponadto w składzie płatków znajduje się mnóstwo cukru i/lub syropu glukozowo-fruktozowego. W składzie płatków znajdują się także fosforany, które powodują ich chrupkość płatków. Mają one jednak negatywny wpływ na układ nerwowy.

Jogurty owocowe

Jego nazwa to w większości przypadków wszystko co łączy go z owocami. Owoce które w nim się znajdują to albo przetworzona pulpa, albo jest ich w nim śladowa ilość. Jego smak i kolor wynika z dodawanych barwników i aromatów. Jego największą wadą, która powoduje w zasadzie skreślenie go z listy zakupów jest zawartość w nich dużej ilości cukru. Jak wiadomo cukier rafinowany nie jest pożądanym składnikiem w diecie dzieci, zresztą dorosłych także, dlatego zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie jogurt naturalny. W jogurtach często występuje także skrobia modyfikowana oraz mleko w proszku które są zbędnym dodatkiem, dlatego staraj się wybierać takie jogurt, które nie mają tego w składzie.

Kremy do pieczywa

Reklama twierdzi, że to nieodłączny składnik zdrowego śniadania. Zawiera przecież orzechy i kakao. Nic bardziej mylnego. Takie kremy te kolejne źródło cukru i to jak obfite. Ponad połowa objętości najpopularniejszego w Polsce kremu czekoladowego to cukier. Co jeszcze znajduje się w składzie tych kremów? Tłuszcze  roślinne często utwardzone, mleko i serwatkę w proszku, lecytynę sojową. Mieszanina cukru i tłuszczu nie może być składnikiem zdrowego śniadania. Zbyt częste spożywanie w dużych ilościach takich kremów może prowadzić do rozwoju nadwagi i otyłości, jak również zaburzeń równowagi lipidowej. Mleko w proszku i lecytyna sojowa mogą być przyczyną alergii.

Soki z koncentratu

Soki produkowane z koncentratu, uzyskuje się poprzez dodanie wody i miazgi owocowej, czyli tego co wcześniej zostało usunięte w celu wyprodukowanie koncentratu. O ile prawo zabrania dosładzania soku owocowego, już w przypadku soków owocowo – warzywnych czy warzywnych ten zapis już nie obowiązuje. W przypadku soków warzywnych należy także  zwracać uwagę na zawartość soli. Wspomnę tutaj także o nektarach, napojach czy wodach smakowych gdzie ilość cukru w składzie tychże jest ogromna. Najnowsze zalecenia ekspertów z Amerykańskiej Akademii Pediatrii mówią by szczególnie zwracać uwagę na ilość soków w diecie dzieci. I tak do pierwszego roku życia nie powinno się ich podawać w ogóle. Dziecko w wieku 1-3 lat może wypić 120 ml soku dziennie, a 4-6 latek 120-180 ml.

Pieczywo

Obecne pieczywo dalece odbiega od tego, które kiedyś wypiekane było w domach. Fajnie byłoby gdyby obecnie bez zastanowienia można było kupić chleb w którego składzie znajduje się tylko mąka, woda, zakwas/drożdże, sól, no może jeszcze z dodatkiem kilku rodzajów ziaren. Niestety obecnie liczba składników pieczywa jest o wiele dłuższa. Do pieczywa dodawane są emulgatory, polepszacze smaku, cukier, barwniki oraz substancje zabezpieczające przed pleśnieniem. Dodatki te wydłużają trwałość pieczywa, ale nie jest to bez skutków dla naszego zdrowia. Mogą one powodować wzdęcia, problemy żołądkowe, alergię, podrażnienie śluzówki przełyku i żołądka.

Słodycze

Zdarzają się dzieci które ich nie lubią. Jednak ich wszechobecność . Tymczasem róbmy wszystko, żeby dzieci jadły ich jak najmniej. Im później je poznają tym lepiej. Słodycze to kolejna mieszanina cukru z tłuszczem. Bardzo często z dodatkiem także syropu-glukozowo-fuktozowego. W dodatku wyroby cukiernicze wytwarzane są z tłuszczy roślinnych utwardzanych ( czyli nic dobrego).  Powodują one m.in. wzrost poziomu cholesterolu LDL w surowicy krwi. Inne dodatki które znajdziesz w słodyczach to mleko w proszku, jajka w proszku, środki spulchniające, emulgatory sojowe oraz aromaty.

Chipsy

To nie tylko ziemniaki. Sól, cukier, przyprawy, glutaminian sodu, barwniki, to wszystko znajduje się w chipsach. Zawierają także duże ilości tłuszczu, który obfituje w izomery trans kwasów tłuszczowych oraz akryloamid powstający podczas smażenia. Akryloamid jest substancją rakotwórczą.

Parówki

Można znaleźć już parówki, które mają sensowny skład. Nadal jednak nie jest to odpowiednia żywność dla dzieci. Wciąż dostępne są takie, które produkuje się z MOMu, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie. Znajdują się w nich różne nie jadalne składniki które w formie nie przetworzonej nie nadają się do spożycia. Takie parówki zawierają też do 40% tłuszczu. Prócz tego w skład parówek wchodzi woda, białka roślinne, przyprawy jak pieprz i duże ilości soli.

Rozpuszczalne herbatki

Skład herbatek rozpuszczalnych to w dużej mierze cukier, oprócz niego aromaty, ekstrakty owocowe i sztuczne witaminy. Jeśli nie chcemy serwować dziecku kolejnej dawki cukru, lepiej z nich zrezygnować. Ponadto sztuczne witaminy są gorzej przyswajalne niż naturalne, więc nawet ich obecność nie jest atutem tych herbat.

Rozpuszczalny napój kakaowy

Niestety potocznie mówi się na ten produkt, że jest on kakaem, choć, zawartość kakao w tym produkcie to zaledwie 20%, reszta to cukier. 80% zawartości to cukier! Błagam nie kupujcie tego dzieciom. Naprawdę z prawdziwego kakao można równie szybko przygotować pyszny prawdziwy napój kakaowy.

Kisiele, budynie galaretki

Skład tych „smakołyków” to nic innego jak cukier, i sztuczne dodatki jak barwniki i aromaty oraz syntetyczny kwasek cytrynowy. Najlepiej omijać je szerokim łukiem. W zamian za to zrobić domową galaretkę z kompotu owocowego z użyciem agaru.

Ketchup

Skład ketchupów bardzo się poprawił. Cukier jednak dalej jest obecny w większości składów i dalej trzeba zwracać uwagę by w składzie nie było konserwantów, skrobi, mąki, stabilizatorów, syropu glukozowo-fruktozowego, ekstraktu drożdżowego, gumy guar, gumy ksantanowej.

 

No Comments Yet.

Dodaj komentarz