Kasza jaglana – królowa z prosa. 

Z tego artykułu dowiesz się:

  1. Jaka jest wartość odżywcza kaszy jaglanej
  2. Czy kasza jaglana może pomóc w różnych dolegliwościach
  3. Co smacznego można przygotować z kaszy jaglanej

Dużo mówi się o tym jak ważne jest włączenie kasz do codziennej diety. Jest to prawdą ponieważ dostarczają one wielu cennych składników jak mikroelementy, witaminy czy błonnik. Można je przygotowywać w różnoraki sposób w zależności od zapotrzebowania i ważne by nie bać się próbować nowych kombinacji. Wykorzystać np. kaszę gryczaną do przygotowania pysznego ciasta, a nie tylko podawać ją z gulaszem. Na szczęście kasze wracają do łask i coraz częściej po nie sięgamy. Szczególnie popularna stała się kasza jaglana z której można zrobić chyba wszystko. Nadaje się do deserów i dań głównych, na śniadanie i na obiad, na słodko i na słono.

Wartość żywieniowa jaglanki

Kasza jaglana to bardzo wartościowa odżywczo kasza. Jest produktem wysoko energetycznym, ponieważ w jej składzie znajduje się duża ilość węglowodanów  – około 73g/100g, składających się głównie ze skrobi. Ilość białka w kaszy jaglanej jest porównywalna do  zawartości tego składnika w innych zbożach – 11g/100g. Jednak jego jakość jest dużo lepsza i wynika z obecności aminokwasów egzogennych – czyli takich które nie mogą być wytworzone w organizmie człowieka, ale są dla niego potrzebne. Na tle innych kasz, jagła ma wysoką zawartość tłuszczu – 4g/100g, lecz są to i tak ilości niewielkie. Wielonienasycony kwas linolenowy, który stanowi znaczny procent kwasów tłuszczowych zawartych w kaszy jaglanej ma duże znaczenie w metabolizmie cholesterolu. Kwasy tłuszczowe nienasycone, są mało stabilne i ich obecność może prowadzić do szybszego utleniania tłuszczów  w trakcie przechowywania, dlatego kaszy jaglanej nie powinno się przechowywać w warunkach domowych dłużej niż 3 miesiące. Kasza jaglana cechuje się wysoką zawartością magnezu, potasu i fosforu oraz żelaza i cynku, a także krzemu – pierwiastka, który poprawia przemianę materii, wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci, wykazuje także właściwości przeciwzapalne. W końcu kasza jaglana to także bogactwo witamin. W jej składzie znajdują się: tiamina, ryboflawina, niacyna, pirydoksyna oraz kwas pantotenowy czyli witaminy z grupy B.

Kasza jaglana i jej wpływ na zdrowie

O wpływie kwasu linolenowego na metabolizm cholesterolu już wspomniałam,  jednak nie tylko on działa w taki sposób. Białka zawarte w kaszy jaglanej również mają podobne działanie. Białka prosa mają także korzystny wpływ na pracę wątroby, chroniąc ją przed szkodliwymi substancjami. Kasza jaglana może być spożywana przez osoby na diecie bezglutenowej, ponieważ ilość prolamin, które wywołują nietolerancję jest w jej składzie wystarczająco niska. Kolejną wielką zaletą kaszy jaglanej jest zawartość przeciwutleniaczy, które mają właściwości przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, przeciwalergiczne oraz detoksykacyjne.[1]

Co z niej zrobić?

Jak widać kasza jaglana to bardzo wartościowy produkt. Dlatego powinna często znajdować się w naszych posiłkach. Można ją także wykorzystać do przygotowania przekąsek. Jedną z nich są jaglano-kokosowe kuleczki, które dzieci uwielbiają. Oto jak je przygotować:

Jaglano-kokosowe kuleczki
Autor: 
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas: 
 
Składniki
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżek miodu
  • 250 g wiórek kokosowych
  • płatki migdałowe
Sposób przygotowania
  1. Kaszę wypłukać pod zimną, a następnie wrzącą wodą, a następne przełożyć do garnka.
  2. Do kaszy dolać mleko i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko. To istotne, bo jeśli kasza będzie rzadka, kulki nie udadzą się.
  3. W międzyczasie na patelni podprażyć wiórki kokosowe (200 g) do momentu, gdy nabiorą pomarańczowego koloru. Do ugotowanej gorącej kaszy od razu dodać wiórki kokosowe. Wymieszać.
  4. Następnie dodać łyżkę masła oraz 5 łyżek miodu, posiekane na drobne kawałki płatki migdałowe. Wszystko jeszcze raz wymieszać. Jeszcze ciepłą masę nabierać łyżką i formować kulki. Obtaczać w pozostałych wiórkach kokosowych. Kulki ułożyć - jedna obok drugiej i schłodzić w lodówce.
 

Super daniem, które można przygotować na śniadanie jest budyń z kaszy jaglanej.  A jeśli spodziewasz się gości i chcesz ich zachwycić czymś słodkim, ale zarazem zdrowym koniecznie przygotuj jaglanego snickersa. Smacznego! 🙂

 

 

 

[1] Źródło: L.Stasiak-Różańska, K.Kraśniewska, Kasza jaglana – wartość żywieniowa oraz właściwości prozdrowotne, Przemysł Spożywczy, styczeń 2018, tom 72, s. 41-43

 

 

No Comments Yet.

Dodaj komentarz

Oceń przepis: