Czym jest insulinooporność Objawy i leczenie
Artykuły

Czym jest insulinooporność? Objawy i leczenie

O insulinooporności mówi się wtedy gdy wrażliwość tkanek na insulinę jest obniżona. Skutkiem obniżonej wrażliwości na insulinę, jest nieodpowiedni poziom glukozy we krwi, co w konsekwencji może doprowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2 . Choroba ta nie rozwija się, jednak przez lata ze względu na nadprodukcję insuliny czyli hiperinsulinemię. Chcąc zapo …

10 maja, 20220 komentarzy
Artykuły

Syrop glukozowo–fruktozowy, dlaczego powinno się go unikać w diecie dzieci i nie tylko

Co to jest syrop glukozowo-fruktozowy. Jaki ma wpływ na organizm. Gdzie można go znaleźć. Świat opanowała epidemia otyłości. Tyją dorośli, tyją dzieci. Statystyki są przerażające. W konsekwencji otyłości rozwijają się kolejne choroby u coraz młodszych osób. Na szczęście każdy z nas, indywidulanie ma wpływ na to co je i podaje do zjedzenia swojemu dzie …

5 września, 20180 komentarzy
Artykuły

Rozszerzanie diety dziecka

Właściwe odżywianie dziecka, to bardzo ważny element jego prawidłowego rozwoju, dlatego na każdym jego etapie powinno być do niego dopasowane. Mleko matki najlepsze dla dziecka Najnowsze zalecenia towarzystw naukowych i międzynarodowych grup ekspertów mówią, że niemowlęta powinny być karmione wyłącznie mlekiem matki przez pierwsze 6 miesięcy życia, a …

4 września, 20180 komentarzy
Artykuły

Owsianka – czekoladowa czy owocowa?

Kiedyś owies był zbożem, które rosło niemal wszędzie, dlatego owsianka była popularna, łatwo dostępna i tania. Nie patrzono na nią jak na coś bardzo zdrowego. Dziś to się zmieniło, doceniono jej korzyści zdrowotne, a fakt że jest tania i szybka w przygotowaniu działa tylko na jej korzyść. Owsianka czekoladowa czy owocowa, to już kwestia twoich pref …

4 września, 20180 komentarzy
Artykuły

Likopen – pomidorowy sprzymierzeniec organizmu

Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej. Niedługo po jej odkryciu sprowadzono je do Europy gdzie przez dłuższy czas były hodowane jako roślina ozdobna. W XIX wieku zaczęła się ich ekspansja na stoły. Do Polski trafiły z pomocą królowej Bony. Wartość odżywcza Pomidory są źródłem: karotenu witaminy C, K, E oraz witamin z grupy B składników mineralnych jak …

3 września, 20180 komentarzy
Go top