Jak składniki zawarte w produktach zbożowych z pełnego przemiału oddziałują na nasz organizm?

Błonnik pokarmowy usprawnia pracę jelit. Jego rozpuszczalna frakcja ogranicza wchłanianie cholesterolu pokarmowego. Błonnik w świetle jelit wiąże również metale ciężkie, powodując, że organizm nie jest narażony na ich bezpośrednie działanie.

Produkty z pełnego przemiału, zawierają związki o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, ale odpowiadających także za pigmentację skóry, procesy widzenia. Mowa o karotenoidach takich jak m.in. luteina, zeaksantyna, beta karoten czy beta kryptoksantyna. Związki te mają istotne znaczenie w czasie planowania ciąży.

Badania wykazują, że spożycie 3 porcji produktów zbożowych z pełnego przemiału (1 porcja = kromka chleba o wadze 35g, 30g kaszy, makaronu przed ugotowaniem) dziennie, zmniejsza ryzyko otyłości. Porównując dwie grupy osób będących na diecie odchudzającej, gdzie jedna z grup spożywa produkty z pełnego przemiału, druga nie, a wartość energetyczna ich diety jest jednakowa, w pierwszej wspomnianej grupie ubytek tkanki tłuszczowej był zdecydowanie większy.

Te same trzy porcje produktów zbożowych pełnoziarnistych dziennie, powodują zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej.

Kolejne korzyści ze spożywania tych produktów to zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II oraz ryzyka rozwoju nowotworu trzustki i odbytu.

Podsumowując można powiedzieć – nie bójmy się węglowodanów. Nie wykluczajmy ich z diety, rezygnując tym samym z cennych elementów diety. Zwróćmy jedynie uwagę na ich jakość. Zamiast rezygnować z pieczywa, zamień białą bułkę na taką z pełnego przemiału, zwykły ryż na brązowy a zamiast ciastka zjedz owoc. Decydując się na taką zamianę korzystasz podwójnie,wzbogacasz dietę w cenne składniki i minerały oraz chronisz organizm przed rozwojem chorób dieto zależnych.

Komentarze

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go top