Śniadanie – dawka dobrej energii na początek dnia.

Budzisz się rano, patrzysz na zegarek, 6,00. Jeszcze chwilę mogę pospać. Kiedy znów na niego patrzysz jest już za późno na wszystko i po szybkiej toalecie wybiegasz z domu, by nie spóźnić się do pracy/ szkoły/ na zajęcia. A może wcale tak nie masz?  Wstajesz kiedy zadzwoni budzik, przygotowujesz się do wyjścia, robisz posiłek dla całej rodziny, pilnujesz dzieci by się nie spóźniły i razem ze wszystkimi wychodzisz z domu. Tylko przy tym wszystkim zabrakło czasu, by zadbać o swoje śniadanie.

Często słyszę: nie było czasu, zbyt wcześnie muszę wstawać żeby zjeść śniadanie, nie jestem rano głodna, zjem w pracy. A kiedy do niej przychodzisz nie wiadomo w co ręce włożyć. O śniadaniu nawet nie ma mowy, a kiedy przypominasz sobie, że nic  nie jadłaś jest 13,00. I jak tu schudnąć? 🙂

Poranki to trudna pora dnia. Dużo rzeczy do zrobienia, a najchętniej pospałoby się dłużej, jednak warto wygospodarować 15 minut każdego dnia, by zjeść śniadanie, ponieważ ma ono wpływ na nasze samopoczucie w dalszej części dnia.

Śniadanie to posiłek dzięki któremu organizm budzi się z nocnego uśpienia, pobudza metabolizm  i daje energię. Brak tego posiłku spowoduje, że w nie długim czasie po przebudzeniu zaczniesz odczuwać zmęczenie, rozdrażnienie i senność. Bez niego obniża się Twoja sprawność umysłowa i gorzej Ci się pracuje. Jego brak spowoduje także, że po południu i wieczorem masz większą ochotę na podjadanie i trudniej Ci nad tym zapanować.

Jednak pracując nad swoimi nawykami i decydując się, na zjedzenie śniadania należy pamiętać, że jego jakość także ma znaczenie. Śniadanie składające się z kromki białego pieczywa z kremem czekoladowym nie wchodzi w grę 🙂 Dlaczego? Po takim śniadaniu będziesz za chwilę głodna. Nie dostarczysz w ten sposób do organizmu nic prócz cukrów prostych, które bardzo szybko zostaną wchłonięte do krwi, co z kolei spowoduje wyrzut insuliny, hormonu, który umożliwia przekazanie glukozy do komórek. Poziom cukru we krwi bardzo szybko się obniża a Ty znów jesteś głodna.

Na szczęście jest na to sposób 🙂 Aby zapobiec nagłym skokom cukru, śniadanie powinno się składać głownie z węglowodanów złożonych, czyli pełnoziarnistego pieczywa, płatków owsianych bądź muesli. Produkty te dostarczą nie tylko węglowodanów złożonych, ale także błonnika, witamin z grupy B, magnezu i cynku. W skład śniadania powinno także wchodzić pełnowartościowe białko, a więc nabiał, chude wędliny. W skład śniadania powinny także wchodzić warzywa lub owoce. Napojem do śniadania może być woda, herbata owocowa lub zielona czy kawa zbożowa. Uzupełnieniem energii w drodze do obiadu jest II śniadanie, które powinno być drobną, ale pełnowartościową przekąską.

Zanim znów zdecydujesz się wyjść z domu bez śniadania zastanów się czy nie warto wstać 15 minut wcześniej lub przygotować wartościowego szejka, którego możesz wypić w autobusie lub samochodzie 🙂 Smacznego.

No Comments Yet.

Dodaj komentarz