Euro 2016 we Francji niedawno się rozpoczęło, nasza reprezentacja nawet już wygrała pierwszy mecz. Moc emocji jeszcze przed nami, najbliższe już w czwartek. Taki mecz to doskonała okazja do spotkań i w tym przypadku nie liczy się, że to środek tygodnia. Mecz i spotkanie nie może się w takim razie obejść bez przekąsek, a że to dopiero początek przygody z piłką na Euro, jeszcze wiele tych spotkań przed nami. Dlatego chciałabym dzisiaj zaproponować zdrowe przekąski, które zjemy z przyjemnością i bez wyrzutów sumienia. Piłką nożną w większości interesują się panowie, ale i oni mogą spróbować zaproponowanych przekąsek. Natomiast panie (osobiście znam kilka fanek piłki nożnej, które wiedzą co to spalony i w jakich koszulkach grają nasi 😀 ) z pewnością także kibicują naszej reprezentacji i z przyjemnością obejrzą mecz, zagryzając zdrową przekąskę.

A oto moje propozycje na zdrowe przekąski:

Chrupiąca ciecierzyca

Do przygotowania tej przekąski można użyć zarówno ciecierzycy z puszki, cieciorki gotowanej jak również tylko namoczonej. Wybierając opcję namaczania, należy pozostawić ją w wodzie na noc, następnie odlać wodę, przygotować ulubione przyprawy i wstawić do nagrzanego do 160 st.C piekarnika.MOżna dodać oliwę z oliwek, ale nie jest to konieczne Jeśli po namaczaniu cieciorkę krótko podgotujesz, będzie wtedy krócej się piec. Ciecierzycę można posypać tylko solą, ale można także dodać do niej paprykę w zależności od preferencji ostrej lub łagodnej, na pewno znajdą się także koneserzy cieciorki w posypce czosnkowej. Rodzaj posypki to już tylko i wyłącznie Twoja inwencja twórcza. Ziarna powinny się piec, tak długo aż będą chrupiące.

Czipsy z jarmużu

Czipsy z jarmużuZdrowym odpowiednikiem czipsów ziemniaczanych, są czipsy z jamużu. Ich wykonanie jest bardzo szybkie i proste. Liście jarmużu należy umyć, poszarpać na drobne części odrzucając twarde łodygi. Skropić oliwą z oliwek, delikatnie posypać solą. Jeśli jest jej za dużo czipsy są niedobre, podobnie gdy jej nie dodamy w ogóle. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 st.C i pieczemy około 15 minut, pilnując by się za bardzo nie spiekły.

Bób

Jak dla mnie król czerwcowego stołu 🙂 Można go szybko i łatwo przygotować, a w dodatku jest to zdrowa przekąska, choć w większych ilościach kaloryczna.
Jeśli mamy już obrany bób, wystarczy go opłukać, a następnie wrzucić do wrzątku. Można rownież ugotować go na parze, wtedy straci mniej witamin i minerałów. Gotować do uzyskania porządanej miękkości od 10 do 30 minut. Można go jeść także na surowo, zwłaszcza teraz kiedy jest jeszcze bardzo młody.

Truskawki

Truskawki jako przekąskaTeraz kiedy sezon truskawkowy, możemy się nimi zajadać bez przerwy. Piękna, słoneczna pogoda im służy, są czerwone, słodkie i bardzo smaczne. Doskonale sprawdzą się jako przekąska. Wystarczy je tylko umyć i gotowe.

Warzywny mix

Warzywny mix - zdrowe przekąskiJeszcze jedną propozycją na smaczne przekąski są pokrojone w paski warzywa, które teraz są młode i chrupiące. Zielone ogórki, pomarańczowa marchewka, seler naciowy, pomidorki koktajlowe, żółta papryka wszytsko to ułożone w kolorową kompozycję spowoduje, że mało kto przejdzie koło niej obojętnie, a do dopełnienia tej kompozycji doskonale się nada sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego.

Takie spotkanie nie może się obejść bez

Woda z owocami
Woda z owocami

napojów. W tej kwestii również mam dla was propozycję. Aby przygotować smaczny napój wystarczy wrzucić do wody kilka truskawek, parę plasterków cytryny i listki mięty, wstawić ją do lodówki lub dorzucić lód i zdrowy napój gotowy. Taką wodę można także przygotować z innymi owocami bądź warzywami jak np. ogórek. Wybór o tej porze roku jest ogromy. Próbujcie, smakujcie i piszcie czy wam smakowało 🙂
No i oczywiście trzymamy kciuki za naszą reprezentację 😀

Komentarze

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go top