O insulinooporności mówi się wtedy gdy wrażliwość tkanek na insulinę jest obniżona. Skutkiem obniżonej wrażliwości na insulinę, jest nieodpowiedni poziom glukozy we krwi, co w konsekwencji może doprowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2 . Choroba ta nie rozwija się, jednak przez lata ze względu na nadprodukcję insuliny czyli hiperinsulinemię. Chcąc zapo …
Co to jest syrop glukozowo-fruktozowy. Jaki ma wpływ na organizm. Gdzie można go znaleźć. Świat opanowała epidemia otyłości. Tyją dorośli, tyją dzieci. Statystyki są przerażające. W konsekwencji otyłości rozwijają się kolejne choroby u coraz młodszych osób. Na szczęście każdy z nas, indywidulanie ma wpływ na to co je i podaje do zjedzenia swojemu dzie …
Z tego artykułu dowiesz się: Jak dieta mamy wpływa na preferencje żywieniowe dziecka. Czy karmienie piersią sprzyja właściwym zrachowaniom żywieniowym Jak rozszerzanie diety wpływa na późniejsze preferencje żywieniowe dziecka. Który rodzic nie chciałby, by jego dziecko nie grymasiło przy jedzeniu, zjadało dużo warzyw, chętnie sięgało po różnorodne zdro …
Właściwe odżywianie dziecka, to bardzo ważny element jego prawidłowego rozwoju, dlatego na każdym jego etapie powinno być do niego dopasowane. Mleko matki najlepsze dla dziecka Najnowsze zalecenia towarzystw naukowych i międzynarodowych grup ekspertów mówią, że niemowlęta powinny być karmione wyłącznie mlekiem matki przez pierwsze 6 miesięcy życia, a …
Kiedyś owies był zbożem, które rosło niemal wszędzie, dlatego owsianka była popularna, łatwo dostępna i tania. Nie patrzono na nią jak na coś bardzo zdrowego. Dziś to się zmieniło, doceniono jej korzyści zdrowotne, a fakt że jest tania i szybka w przygotowaniu działa tylko na jej korzyść. Owsianka czekoladowa czy owocowa, to już kwestia twoich pref …
Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej. Niedługo po jej odkryciu sprowadzono je do Europy gdzie przez dłuższy czas były hodowane jako roślina ozdobna. W XIX wieku zaczęła się ich ekspansja na stoły. Do Polski trafiły z pomocą królowej Bony. Wartość odżywcza Pomidory są źródłem: karotenu witaminy C, K, E oraz witamin z grupy B składników mineralnych jak …
Moja strona Internetowa korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Zapewnia funkcje społecznościowe, narzędzia marketingowe i analizuje ruch na stronie. Więcej możesz dowiedzieć się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.