1 szklanka mąki tortowej, 1 szklanka mąki jaglanej i ½ szklanki mąki ziemniaczanej
⅓ łyżeczki aromatu waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
250 g świeżego szpinaku
Masa:
100 g kaszy jaglanej zmielonej na mąkę przed ugotowaniem,
1 szklanka mleka roślinnego u mnie ryżowe,
3 banany
Poncz:
¼ szklanki zaparzonej herbaty
3 łyżki soku z cytryny
Owoce do posypania:
jagody
maliny
Instructions
Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.
Piekarnik nastawić na 170 C funkcja góra-dół.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Następnie, ciągle mieszając łyżką lub szpatułką, wlać powoli olej.
Dodać zmielony szpinak, aromat, wymieszać.
Wsypać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Poziomo odciąć około ⅓ ciasta i skruszyć je w rękach na okruszki. Pozostały blat ciasta włożyć z powrotem do tortownicy.
Ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.
Masa
Mleko zagotować, wsypać mąkę jaglaną i mieszać do zgęstnienia masy.
Dodać zblendowane banany, wymieszać.
Nakładać na ostudzony blat ciasta.
Posypać pokruszonym ciastem tak by utworzył się kopczyk.
Na wierzch ułożyć kolorowe owoce
Recipe by Akademia Odżywiania at https://akademiaodzywiania.pl/przepisy/ciasto-lesny-mech/