Ciasto z kaszy jaglanej z orzechami- cudownie smaczna i zdrowa bomba kaloryczna
Author: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
  • Spód
  • 300g migdałów
  • 200g daktyli suszonych
  • 150g masła orzechowego
  • 50g oleju kokosowego
  • Masa
  • 300g kaszy jaglanej
  • 150 ml mleka
  • 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • Dekoracja
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g masła orzechowego
  • 150 g orzeszków ziemnych (mogą być solone)
Instructions
  1. Daktyle zalej wrzątkiem i zostaw na około 15 minut by zmiękły.
  2. Namoczone daktyle posiekaj
  3. Migdały zmiel i dodaj pozostałe składniki : daktyle, masło orzechowe, kakao, olej kokosowy i wodę.
  4. Zblenduj wszystko razem.
  5. Wyłóż uzyskaną masę na spód formy o średnicy 21 cm i wstaw do lodówki.
  6. Masa jaglana
  7. Kaszę jaglaną przepłucz i ugotuj wg przepisu na opakowaniu w mleku lub wodzie. Kasza musi się rozkleić.
  8. Ciepłą kaszę ( ważne, ponieważ dzięki temu jej konsystencja będzie bardziej kremowa po zblendowaniu) przełóż do blendera, jeśli jest za twarda dodaj mleko, ale stopniowo, żeby masa nie była za rzadka. Jeśli kasza jest w sam raz mleka nie trzeba dodawać.
  9. Do kaszy podczas blendowania dodaj resztę składników i zblenduj wszystko razem.
  10. Wyłóż na przygotowany spód i wstaw do lodówki żeby stężała.
  11. dekoracja
  12. Kiedy masa jest już wystarczająco twarda, posmaruj ją masłem orzechowym wymieszanym z odrobiną ciepłej wody.
  13. Orzechy podpraż, wymieszaj z miodem i wyłóż na masło orzechowe.
  14. Całość jeszcze raz wstaw do lodówki żeby wszystko stężało. Im dłużej tym lepiej.
Recipe by Akademia Odżywiania at https://akademiaodzywiania.pl/przepisy/ciasto-z-kaszy-jaglanej/