Ciasto z kaszy jaglanej z orzechami- cudownie smaczna i zdrowa bomba kaloryczna
Author: Marta Lutak
Prep time:
Cook time:
Total time:
Ingredients
Spód
300g migdałów
200g daktyli suszonych
150g masła orzechowego
50g oleju kokosowego
Masa
300g kaszy jaglanej
150 ml mleka
3 czubate łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki miodu
Dekoracja
2 łyżki miodu
100 g masła orzechowego
150 g orzeszków ziemnych (mogą być solone)
Instructions
Daktyle zalej wrzątkiem i zostaw na około 15 minut by zmiękły.
Namoczone daktyle posiekaj
Migdały zmiel i dodaj pozostałe składniki : daktyle, masło orzechowe, kakao, olej kokosowy i wodę.
Zblenduj wszystko razem.
Wyłóż uzyskaną masę na spód formy o średnicy 21 cm i wstaw do lodówki.
Masa jaglana
Kaszę jaglaną przepłucz i ugotuj wg przepisu na opakowaniu w mleku lub wodzie. Kasza musi się rozkleić.
Ciepłą kaszę ( ważne, ponieważ dzięki temu jej konsystencja będzie bardziej kremowa po zblendowaniu) przełóż do blendera, jeśli jest za twarda dodaj mleko, ale stopniowo, żeby masa nie była za rzadka. Jeśli kasza jest w sam raz mleka nie trzeba dodawać.
Do kaszy podczas blendowania dodaj resztę składników i zblenduj wszystko razem.
Wyłóż na przygotowany spód i wstaw do lodówki żeby stężała.
dekoracja
Kiedy masa jest już wystarczająco twarda, posmaruj ją masłem orzechowym wymieszanym z odrobiną ciepłej wody.
Orzechy podpraż, wymieszaj z miodem i wyłóż na masło orzechowe.
Całość jeszcze raz wstaw do lodówki żeby wszystko stężało. Im dłużej tym lepiej.
Recipe by Akademia Odżywiania at https://akademiaodzywiania.pl/przepisy/ciasto-z-kaszy-jaglanej/