Jaglano-kokosowe kuleczki
Autor: 
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas: 
 
Składniki
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżek miodu
  • 250 g wiórek kokosowych
  • płatki migdałowe
Sposób przygotowania
  1. Kaszę wypłukać pod zimną, a następnie wrzącą wodą, a następne przełożyć do garnka.
  2. Do kaszy dolać mleko i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko. To istotne, bo jeśli kasza będzie rzadka, kulki nie udadzą się.
  3. W międzyczasie na patelni podprażyć wiórki kokosowe (200 g) do momentu, gdy nabiorą pomarańczowego koloru. Do ugotowanej gorącej kaszy od razu dodać wiórki kokosowe. Wymieszać.
  4. Następnie dodać łyżkę masła oraz 5 łyżek miodu, posiekane na drobne kawałki płatki migdałowe. Wszystko jeszcze raz wymieszać. Jeszcze ciepłą masę nabierać łyżką i formować kulki. Obtaczać w pozostałych wiórkach kokosowych. Kulki ułożyć - jedna obok drugiej i schłodzić w lodówce.
Recipe by Akademia Odżywiania at https://akademiaodzywiania.pl/artykuly/kasza-jaglana-krolowa-z-prosa/