Ciasto Leśny mech
Czy ciasto wpisuje się w menu osoby, która mianuje się zdrowo odżywiającą się? Osobiście jestem zdania, że dopóki zachowujemy umiar w tym co jemy możemy sobie pozwolić na „małe grzeszki”. A kiedy do tradycyjnego przepisu dodamy jakieś wartościowe zamienniki, wtedy już w ogóle nie trzeba się zastanawiać czy można.
Zielone ciasto?
Szpinak zazwyczaj nie kojarzy się zbyt miło, co zapewne jest spowodowane wspomnieniami bezpostaciowej brei o nijakim smaku i słowami : „jedz szpinak, bo nie urośniesz”. Tak, takie praktyki mogą skutecznie zniechęcić do jedzenia czegokolwiek, nie mówiąc o zielonym warzywie. Ale nie o tym miało być 🙂 Tak, w skład tego ciasta wchodzi szpinak, co daje mu piękny zielony kolor, ale nie tylko. Szpinak to bardzo wartościowe pod względem odżywczym warzywo. Wprawdzie najlepiej jeść go na surowo np. w koktajlach czy sałatkach, ale na ciepło również dostarczy wielu wartościowych składników. Liście szpinaku to źródło beta-karotenu, witaminy C i luteiny, które mają działanie antynowotworowe. Szpinak jest także źródłem żelaza, potasu i magnezu, a także witamin z grupy B, witaminy E oraz kwasu foliowego.
Zdrowe modyfikacje
Każdy kto lubi spędzać w kuchni trochę czasu, lubi coś dodać od siebie do ulubionego przepisu. Aby troszkę „odchudzić” to kolorowe ciasto, poeksperymentowałam z jego masą i w miejsce śmietany, powstała masa jaglano – bananowa, która w żaden sposób nie odstawała w smaku od oryginału, a nawet była lepsza 🙂
Zmodyfikowałam także nieco ciasto poprzez zmniejszenie ilości mąki pszennej, a w zamian dodałam mąkę jaglaną ze zmielonej kaszy jaglanej, która dostarcza spore ilości witaminy E i lecytyny. Zawiera w składzie także krzemionkę, która wspomaga kondycję włosów, skóry i paznokci. Wyszło smaczne ciasto, które dodatkowo ładnie wygląda, więc stanowić może także dekorację wiosennego, świątecznego stołu.
- Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki oleju
- 1 szklanka mąki tortowej, 1 szklanka mąki jaglanej i ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- ⅓ łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 250 g świeżego szpinaku
- Masa:
- 100 g kaszy jaglanej zmielonej na mąkę przed ugotowaniem,
- 1 szklanka mleka roślinnego u mnie ryżowe,
- 3 banany
- Poncz:
- ¼ szklanki zaparzonej herbaty
- 3 łyżki soku z cytryny
- Owoce do posypania:
- jagody
- maliny
- Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze.
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.
- Piekarnik nastawić na 170 C funkcja góra-dół.
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Następnie, ciągle mieszając łyżką lub szpatułką, wlać powoli olej.
- Dodać zmielony szpinak, aromat, wymieszać.
- Wsypać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką.
- Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut.
- Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Poziomo odciąć około ⅓ ciasta i skruszyć je w rękach na okruszki. Pozostały blat ciasta włożyć z powrotem do tortownicy.
- Ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.
- Masa
- Mleko zagotować, wsypać mąkę jaglaną i mieszać do zgęstnienia masy.
- Dodać zblendowane banany, wymieszać.
- Nakładać na ostudzony blat ciasta.
- Posypać pokruszonym ciastem tak by utworzył się kopczyk.
- Na wierzch ułożyć kolorowe owoce
Beata
Czy mąkę jaglana można zamienić na orkiszowa?
Marta Lutak
Tę dodaną do ciasta, jak najbardziej 🙂