Muszę przyznać, że baton Snickers to moja ulubiona ” słodycz”. Generalnie nie jestem typem, który dałby się posiekać za słodycze, ale jak widzę Snickersa i mam czas w którym ciężej przychodzi mi odmawianie sobie słodyczy, to nie ma szans żeby nie znalazł się w moim koszyku. Cóż, każdy ma swoje słabości.
Pyszna niespodzianka
Jak wszystko teraz i snickersa można zrobić sobie w domu w zdrowszej wersji. Właśnie taki snickers pojawił się pewnego dnia w moim domu, wraz z moją koleżanką. Od pierwszego kęsa skradł moje serce i chciałam tylko więcej i więcej. Kiedy zapytałam o składniki, zdziwiłam się bardzo. Ciasto składało się z daktyli, kaszy jaglanej, orzechów i miodu. Pomyślicie pewnie, znów kasza jaglana. Ale jak tu z niej nie korzystać jak wychodzą z niej takie pyszności. Łączymy więc przyjemne z pożytecznym bo w końcu jaglanka to królowa kasz i nie bez powodu taki tytuł otrzymała.
O zaletach kaszy jaglanej możecie poczytać tutaj.
A poniżej przepis na to cudowne ciasto. Smacznego!
Ciasto z kaszy jaglanej bez pieczenia
- Spód
- 300g migdałów
- 200g daktyli suszonych
- 150g masła orzechowego
- 50g oleju kokosowego
- Masa
- 300g kaszy jaglanej
- 150 ml mleka
- 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- Dekoracja
- 2 łyżki miodu
- 100 g masła orzechowego
- 150 g orzeszków ziemnych (mogą być solone)
- Daktyle zalej wrzątkiem i zostaw na około 15 minut by zmiękły.
- Namoczone daktyle posiekaj
- Migdały zmiel i dodaj pozostałe składniki : daktyle, masło orzechowe, kakao, olej kokosowy i wodę.
- Zblenduj wszystko razem.
- Wyłóż uzyskaną masę na spód formy o średnicy 21 cm i wstaw do lodówki.
- Masa jaglana
- Kaszę jaglaną przepłucz i ugotuj wg przepisu na opakowaniu w mleku lub wodzie. Kasza musi się rozkleić.
- Ciepłą kaszę ( ważne, ponieważ dzięki temu jej konsystencja będzie bardziej kremowa po zblendowaniu) przełóż do blendera, jeśli jest za twarda dodaj mleko, ale stopniowo, żeby masa nie była za rzadka. Jeśli kasza jest w sam raz mleka nie trzeba dodawać.
- Do kaszy podczas blendowania dodaj resztę składników i zblenduj wszystko razem.
- Wyłóż na przygotowany spód i wstaw do lodówki żeby stężała.
- dekoracja
- Kiedy masa jest już wystarczająco twarda, posmaruj ją masłem orzechowym wymieszanym z odrobiną ciepłej wody.
- Orzechy podpraż, wymieszaj z miodem i wyłóż na masło orzechowe.
- Całość jeszcze raz wstaw do lodówki żeby wszystko stężało. Im dłużej tym lepiej.