Koktajl szpinakowo – jarmużowy

Kiedy za oknem zimno i plucha, chciałoby się tylko zanużyć pod ciepłą kołderką i zostać tam na cały okres jesienno zimowy. Niestety, a może i „stety ” nie jesteśmy niedźwiedziami i musimy sobie radzić z otaczającą nas szarością w inny sposób. Dość zaskakujący wstęp jak na zakładkę z przepisami, nie? 🙂 Ale nie bez przyczyny o tym piszę. W tym czasie należy zwracać szczególną uwagę na wzmocnienie organizmu poprzez dostarczanie mu witamin, minerałów, antyoksydantów a gdzież nie zmieści się ich więcej jak w koktajlu.

Jarmuż to warzywo z rodziny kapustnych. Jest źródłem witaminy C, beta karotenu, magnezu, wapnia, a także sulforafanu, silnego przeciwutleniacza.

Szpinak to źródło kwasu foliowego, ale także witaminy C i beta karotenu. Dostarcza także magnezu i potasu oraz luteiny która jest przeciwutleniaczem.

Kolejny sprzymierzeniec naszego organizmu występujący w obu tych warzywach to chlorofil, zielony barwnik, który także ma działanie przeciwutleniające, a ponad to wpomaga proces oczyszczania organizmu.

Koktajl możesz skomponować dowolnie w zależności od preferencji smakowych, byle zmieścić w nim jak najwięcej „zieleniny”.

Zblenduj szpinak z jarmużem, dodaj kiwi.Możesz także dodać inny owoc. Do całości możesz dodać wodę lub jogurt naturalny, albo mleko. Jeśli chcesz możesz dorzucić płatki owsiane, lub jaglane, wtedy koktajl będzie bardziej treściwy. Wymieszaj i ciesz się smakiem 🙂 Smacznego

No Comments Yet.

Dodaj komentarz