Czy znacie osobę która nie lubi Nutelli? Dla mnie szczerze mówiąc mogłaby nie istnieć, gdyż nie jestem fanką słodkich posiłków, jednak sporo osób przyznaje się do tego że Nutellę “wsuwa” ze smakiem. Cóż… chyba przyszła pora żeby trochę ponarzekać na to pseudo zdrowe “smarowidło”. Reklama przekonuje nas o tym że nie ma lepszego początku dnia jak ten w którym na śniadanie zjemy Nutellę, a wraz z nią mleko, orzechy i kakao, produkty wartościowe i potrzebne w naszej diecie. Nie wspomina jednak o tym, że większość składu tego produktu to cukier i tłuszcz palmowy, a ilość wspomnienego mleka, orzechów i kakao jest śladowa. Do tego mleko jest mlekiem w proszku. No to spójrzmy na jej skład: cukier – miejsce pierwsze, olej roślinny – czyli palmowy ( najgorszy rodzaj tłuszczu roślinnego), orzechy laskowe (13%), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%), mleko odtłuszczone w proszku (6,6%), serwatka w proszku, emulgator: lecytyny (soja), wanilina. Mam nadzieję, że ani Nutella ani inne tego typu smarowidła ( bo nie łudźcie się, że produkty tego typu innych firm mają inny skład), nie trafią na wasz stół, a zwłaszcza w ręce dzieci. Mam jednak alternatywę dla osób, które nie wyobrażają sobie śniadania bez słodkiego kremu. Do jego przygotownaia potrzebujesz:

1 avokado

200 g daktyli

orzechy laskowe lub inne jakie lubisz

kakao

Ilość orzechów i kakao możesz dodać według uznania. Jeśli daktyle są twarde namocz je w ciepłej wodzie przez 15 minut. Połącz wszystkie składniki razem i zblenduj. Krem gotowy. Smacznego.

 

Udostępnij

Komentarze

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go top