Kiedyś owies był zbożem, które rosło niemal wszędzie, dlatego owsianka była popularna, łatwo dostępna i tania. Nie patrzono na nią jak na coś bardzo zdrowego. Dziś to się zmieniło, doceniono jej korzyści zdrowotne, a fakt że jest tania i szybka w przygotowaniu działa tylko na jej korzyść. Owsianka czekoladowa czy owocowa, to już kwestia twoich preferencji, ważne by znalazła się w menu Waszej rodziny.
Zdrowotne korzyści z jedzenia owsianki
Warto ją jeść regularnie ponieważ jest nisko kaloryczna. Zawiera dużo błonnika co daje uczucie sytości na długi czas i hamuje łaknienie. Ma także wysoką zawartość białka, a niską tłuszczu. Wysoki poziom magnezu w składzie płatków owsianych wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi i wydzielanie insuliny. Dzięki temu poziom cukru we krwi się stabilizuje i zmniejsza się ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Płatki owsiane wykonane z czystego certyfikowanego owsa mogą w niewielkich ilościach być spożywane przez osoby cierpiące na celiakię. Zwykły owies jest zabroniony w diecie bezglutenowej, ze względu na silne zanieczyszczenie glutenem. Płatki owsiane zawierają lignany, związki które chronią przed chorobami serca i rakiem. Antyoksydanty zawarte w płatkach pomagają zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia oraz chronią przed niewydolnością serca. Płatki owsiane zwiększają także reakcję odpornościową na choroby.
Pożywne śniadanie
Owsianka to bardzo dobry pomysł na pożywne śniadanie, najważniejszy posiłek, który daje energię na cały poranek i południe. Można ją wykonać na wiele sposobów, by była jeszcze smaczniejsza. Oto przykłady.
Kokosowa owsianka z masłem orzechowym i owocami
Tę owsiankę można przygotować na mleku kokosowym. Smakuje delikatnie i kremowo. Do tego orzechowy posmak masła orzechowego. Uwielbiam…
Tradycyjna owsianka z jabłkiem i cynamonem
Ważne aby płatki były pełnoziarniste zrobione z całego ziarna pozbawionego tylko zewnętrznej okrywy. Przemysłowe płatki są często natłuszczone, solone i słodzone, poza tym pozbawione wartości odżywczych. Wcześniejsze namoczenie płatków, spowoduje, że szybciej się ugotują oraz zostaną wypłukane substancję anty odżywcze utrudniające wchłanianie mikroelementów. Mogą być gotowane w wodzie lub mleku, na małym ogniu pod przykryciem, aż będą miękkie. Dodatek świeżego owocu, lub warzywa spowoduje,że zawarta w nich żelazo, będzie się łatwiej wchłaniać w obecności witaminy C.
Owsianka czekoladowa z bananem
Uwielbiam kakao i dodaję je do bardzo wielu dań. Tak dzieje się także w przypadku owsianki. Oto przepis:
- płatki owsiane 60 g
- mleko 200 ml
- kakao 10 g
- banan 1 średnia sztuka
- Płatki gotować w mleku około 6 minut.
- Dodać kakao, wymieszać.
- Można dodać do gotowania pół pokrojonego w plasterki banana.
- Udekorować resztą banana. Smacznego