Maliny to soczyste i aromatyczne owoce sezonowe. Zaczynają dojrzewać pod koniec czerwca, później są dostępne we wrześniu ponieważ owocują późne odmiany.
Spis treści:
- Wartość odżywcza malin
- Maliny a infekcje
- Sałatka z malinami, rzodkiewką i grzankami z serkiem kozim
- Czekoladowy budyń jaglany z malinami
- Sałatka z malinami i krewetkami
- Sałatka z malinami i szpinakiem oraz serem ricotta
- Sałatka z buraczkami i malinami
Wartość odżywcza malin
Maliny to źródło witaminy C, witamin z grupy B, zwłaszcza B1, B2, B6 i B9 czyli kwasu foliowego. Zawierają antocyjany – barwniki, które wzmacniają naczynia krwionośne, wspierają układ odpornościowy oraz zapobiegają infekcjom. Antyoksydanty m.in. polifenole zawarte w malinach dbają o skórę, opóźniają procesy starzenia w niemal wszystkich komórkach i narządach. Maliny są także źródłem składników mineralnych jak potas, magnez, wapń i żelazo. Wpływają one na pracę układu krwionośnego, dbają o dobrą jakość krwi oraz o kondycję psychiczną. Maliny są nisko kaloryczne i zawierają także bardzo dużo błonnika, który usprawnia pracę jelit i ma wiele innych zalet pozytywnie wpływających na organizm.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100g PRODUKTU
kalorie – 29;
węglowodany – 12 g;
białko – 1,3 g;
tłuszcze – 0,3 g;
błonnik – 6,7 g.
Indeks glikemiczny malin – 25.
Maliny a infekcje
Maliny są źródłem salicylanów, związków, które działają podobnie jak aspiryna i polopiryna, dlatego pomagają zwalczyć gorączkę, poprzez pobudzenie czynność gruczołów potowych. Pot, parując ze skóry, powoduje obniżenie temperatury. Zwalczają niewielki ból gardła, łagodzą kaszel, a przede wszystkim rozgrzewają, co pozwala zapobiec infekcji.
Tak więc mając do wyboru pyszny sok czy tabletkę raczej wybieramy to pierwsze. Na maliny muszą natomiast uważać alergicy ponieważ, mogą uczulać.
Liście malin
Liście malin to bogactwo różnych związków. Zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe, sole mineralne m.in. żelaza, miedzi, wapnia. Działają one ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Hamują także rozwój bakterii jelitowych i skutecznie zmniejszają biegunkę. Wywołują też nieznaczny rozkurcz mięśni gładkich, m.in. macicy, więc są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego, ale w związku z tym nie mogą być nadużywane przez kobiety w ciąży.
Warto zatem w okresie obfitości świeżych malin poświęcić trochę czasu i przygotować zapasy na zimę w postaci soku, mrożonych czy suszonych malin.
Sałatka z malinami, rzodkiewką i grzankami z serkiem kozim
Składniki na 1 porcję
1 awokado
3 rzodkiewki
kubek malin
garść mieszanki sałat
bagietka na grzanki
ser kozi
½ ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę
Składniki sosu:
2 łyżki oliwy extra vergine
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz,
Sposób przygotowania:
1. Sałatę posól by trochę zmiękła.
2. Rzodkiewkę i awokado pokrój na plasterki, dodaj do sałaty, wymieszaj.
3. Polej sosem powstałym z wymieszania oliwy, cytryny, czosnku, soli i pieprzu.
4. Posyp malinami.
5. Bagietkę pokrój na małe kromeczki, skrop olejem i posmaruj przeciśniętym czosnkiem, podpiecz w piekarniku lub na patelni.
6. Posmaruj serkiem.
Czekoladowy budyń jaglany z malinami
Składniki na 1 porcję:
1/4 szklanki kaszy jaglanej
1 szklankę mleka krowiego lub napoju roślinnego
2 łyżki kakao
1 dojrzałego banana
opcjonalnie kawałek gorzkiej czekolady do posypania
100 g malin
Sposób przygotowania:
1. Kaszę przepłukaj pod bieżącą wodą, przełóż do garnka, wlej mleko.
2. Gotuj aż będzie bardzo miękka i wchłonie cały płyn.
3. Dodaj kakao i pokrojonego banana.
4. Miksuj aż będzie aksamitne.
5. Posyp pokruszoną czekoladą i malinami
Sałatka z malinami i krewetkami
Składniki na 1 porcję:
100 g krewetek gotowanych
1 opakowanie malin
50 g truskawek
100 g arbuza
100 g rukoli
Garść świeżej mięty
Składniki sosu:
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Truskawki pokrój w plastry. Arbuza pokrój w mniejsze kawałki, a następnie również w plastry. Maliny pozostaw w całości.
- Umytą i osuszoną rukolę ułóż na talerzu, na niej ułóż delikatnie wymieszane owoce.
- Na owocach ułóż krewetki, całość polej sosem i posyp liśćmi mięty.
Sałatka z malinami i szpinakiem oraz serem ricotta
Składniki na 1 porcję
100 g świeżego szpinaku
100 g malin
2 łyżki orzechów włoskich
80 g sera ricotta
Składniki sosu:
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Umytą i osuszony szpinak ułóż na talerzu, na nim ułóż ser i pokruszone orzechy, posyp malinami.
- Całość polej sosem.
Sałatka z buraczkami i malinami
Składniki na 1 porcję:
1 gotowany burak
Garść rukoli
100 g malin
Łyżeczka nasion słonecznika
50 g sera koziego
Składniki sosu:
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
- Buraka pokrój w plastry. Maliny pozostaw w całości.
- Umytą i osuszoną rukolę ułóż na talerzu, na niej ułóż plastry buraka, pokruszony ser i maliny.
- Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni i posyp sałatkę.
- Całość polej sosem.