smaki lata-za co kocham maliny

Maliny to soczyste i aromatyczne owoce sezonowe. Zaczynają dojrzewać pod koniec czerwca, później są dostępne we wrześniu ponieważ owocują późne odmiany.

Spis treści:

  1. Wartość odżywcza malin
  2. Maliny a infekcje
  3. Sałatka z malinami, rzodkiewką i grzankami z serkiem kozim
  4. Czekoladowy budyń jaglany z malinami
  5. Sałatka z malinami i krewetkami
  6. Sałatka z malinami i szpinakiem oraz serem ricotta
  7. Sałatka z buraczkami i malinami

Wartość odżywcza malin

Maliny to źródło witaminy C, witamin z grupy B, zwłaszcza B1, B2, B6 i B9 czyli kwasu foliowego. Zawierają antocyjany – barwniki,  które wzmacniają naczynia krwionośne, wspierają układ odpornościowy oraz zapobiegają infekcjom. Antyoksydanty m.in. polifenole zawarte w malinach dbają o skórę, opóźniają procesy starzenia w niemal wszystkich komórkach i narządach. Maliny są także źródłem składników mineralnych jak potas, magnez, wapń i żelazo. Wpływają one na pracę układu krwionośnego, dbają o dobrą jakość krwi oraz o kondycję psychiczną. Maliny są nisko kaloryczne i zawierają także bardzo dużo błonnika, który usprawnia pracę jelit i ma wiele innych zalet pozytywnie wpływających na organizm.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100g PRODUKTU

kalorie – 29;

węglowodany – 12 g;

białko – 1,3 g;

tłuszcze – 0,3 g;

błonnik – 6,7 g.
Indeks glikemiczny malin – 25.

Maliny a infekcje

Maliny są źródłem salicylanów, związków, które działają podobnie jak aspiryna i polopiryna, dlatego  pomagają zwalczyć gorączkę, poprzez pobudzenie czynność gruczołów potowych. Pot, parując ze skóry, powoduje obniżenie temperatury. Zwalczają niewielki ból gardła, łagodzą kaszel, a przede wszystkim rozgrzewają, co pozwala zapobiec  infekcji.

Tak więc mając do wyboru  pyszny sok czy  tabletkę  raczej wybieramy to pierwsze. Na maliny muszą natomiast uważać alergicy ponieważ, mogą uczulać.

Liście malin

Liście malin to bogactwo różnych związków. Zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe, sole mineralne m.in. żelaza, miedzi, wapnia. Działają one ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Hamują także rozwój bakterii jelitowych i skutecznie zmniejszają biegunkę. Wywołują też nieznaczny rozkurcz mięśni gładkich, m.in. macicy, więc są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego, ale w związku z tym nie mogą być nadużywane przez kobiety w ciąży.

Warto zatem w okresie obfitości świeżych malin poświęcić trochę czasu i przygotować zapasy na zimę w postaci soku, mrożonych czy suszonych malin.

Sałatka z malinami, rzodkiewką i grzankami z serkiem kozim

Składniki na 1 porcję

1 awokado
3 rzodkiewki
kubek malin

garść mieszanki sałat

bagietka na grzanki

ser kozi

½ ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę

Składniki sosu:
2 łyżki oliwy extra vergine
sok z 1/2 cytryny

sól, pieprz,

Sposób przygotowania:
1. Sałatę posól by trochę zmiękła.
2. Rzodkiewkę i awokado pokrój na plasterki, dodaj do sałaty, wymieszaj.
3. Polej sosem powstałym z wymieszania oliwy, cytryny, czosnku, soli i pieprzu.
4. Posyp malinami.
5. Bagietkę pokrój na małe kromeczki, skrop olejem i posmaruj przeciśniętym czosnkiem, podpiecz w piekarniku lub na patelni.
6. Posmaruj serkiem.

Czekoladowy budyń jaglany z malinami

Składniki na 1 porcję:

1/4 szklanki kaszy jaglanej
1 szklankę mleka krowiego lub napoju roślinnego
2 łyżki kakao
1 dojrzałego banana
opcjonalnie kawałek gorzkiej czekolady do posypania
100 g malin


Sposób przygotowania:
1. Kaszę przepłukaj pod bieżącą wodą, przełóż do garnka, wlej mleko.
2. Gotuj aż będzie bardzo miękka i wchłonie cały płyn.
3. Dodaj kakao i pokrojonego banana.
4. Miksuj aż będzie aksamitne.
5. Posyp pokruszoną czekoladą i malinami

Sałatka z malinami i krewetkami

Składniki na 1 porcję:

100 g krewetek gotowanych

1 opakowanie malin

50 g truskawek

100 g arbuza

100 g rukoli

Garść świeżej mięty

Składniki sosu:

2 łyżki oliwy extra vergine

1 łyżka miodu

1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki pokrój w plastry. Arbuza pokrój w mniejsze kawałki, a następnie również w plastry. Maliny pozostaw w całości.
  2. Umytą i osuszoną rukolę ułóż na talerzu, na niej ułóż delikatnie wymieszane owoce.
  3. Na owocach ułóż krewetki, całość polej sosem i posyp liśćmi mięty.

Sałatka z malinami i szpinakiem oraz serem ricotta

Składniki na 1 porcję

100 g świeżego szpinaku

100 g malin

2 łyżki orzechów włoskich

80 g sera ricotta

Składniki sosu:

2 łyżki oliwy extra vergine

1 łyżka miodu

1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Umytą i osuszony szpinak ułóż na talerzu, na nim ułóż ser i pokruszone orzechy, posyp malinami.
  2. Całość polej sosem.

Sałatka z buraczkami i malinami

Składniki na 1 porcję:

1 gotowany burak

Garść rukoli

100 g malin

Łyżeczka nasion słonecznika

50 g sera koziego

Składniki sosu:

2 łyżki oliwy extra vergine

1 łyżka miodu

1 łyżka octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

  1. Buraka pokrój w plastry. Maliny pozostaw w całości.
  2. Umytą i osuszoną rukolę ułóż na talerzu, na niej ułóż plastry buraka, pokruszony ser i maliny.
  3. Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni i posyp sałatkę.
  4. Całość polej sosem.
Udostępnij

Komentarze

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go top