Pomidory i produkty pomidorowe są bogate w związki o właściwościach odżywczych. Zawartość ważnych fizjologicznie substancji odżywczych jest cechą odmianową, ale zmienia się również pod wpływem warunków klimatycznych i glebowych, miejsca uprawy oraz stopnia dojrzałości. Smak owoców jest bezpośrednio związany ze składem chemicznym i uzależniony jest głównie od zawartości cukrów i kwasów organicznych.
Spis treści:
- Wartości odżywcze pomidorów.
- Spaghetti z mozzarellą i pomidorami
- Roladki z tortilli z szynką, pomidorem i parmezanem
- Piada z mozzarellą, pomidorem i rukolą
- Sałatka z pomidorami, awokado i cebulą
- Sałatka z pomidorów, bobu i parmezanu
Wartości odżywcze pomidorów
Pomidory są ważnym źródłem przeciwutleniaczy takich, jak związki fenolowe oraz karotenoidy, w tym likopen. Najwięcej likopenu znajduje się w produktach przetworzonych, zwłaszcza gotowanych, takich jak:
- ketchup,
- przecier,
- koncentrat pomidorowy,
- zupa,
- sos
- sok
Pod wpływem temperatury, likopen zawarty w pomidorach ulega przekształceniu do postaci, w której jest znacznie lepiej wchłaniany z przewodu pokarmowego, a proces gotowania uwalnia jego część zawartą w skórce.
Ważnymi składnikami pomidora są witaminy. Pomidory są szczególnie bogate w witaminy rozpuszczalne w wodzie, takie jak witamina C, tiamina, ryboflawina, witamina PP, kwas pantotenowy, kwas foliowy. Z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w pomidorach występuje witamina K1.
Regularne spożycie świeżych pomidorów i produktów z nich wytworzonych jest skorelowane ze zmniejszeniem zachorowalności na różne typy nowotworów, w tym żołądka, prostaty i woreczka żółciowego oraz chorób sercowo-naczyniowych.
W Polsce pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw spożywanych przez cały rok. W strukturze konsumpcji pomidory stanowią 14% wszystkich spożywanych warzyw. Obecnie coraz częściej zaleca się stosowanie diety bogatej w pomidory i przetwory pomidorowe, jako rekomendowanej w zdrowej diecie.
Spaghetti z mozzarellą i pomidorami
Składniki na 1 porcję
2 pomidory
1 kulka mozzarelli Buffalo light
50 g makaronu spaghetti
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
Sól
Pieprz
Listki bazylii
Sposób przygotowania:
- Pomidory i mozzarellę pokrój w kostkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i oliwę, wymieszaj.
- Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
- Na ugotowany makaron połóż pokrojone pomidory z mozzarellą.
Roladki z tortilli z szynką parmeńską, pomidorem i parmezanem
Składniki na 1 porcje
1 placek tortilli
50 g serka koziego do smarowania
4 plasterki szynki wieprzowej
4 liście sałaty
2 łyżki płatków parmezanu
2 średnie pomidory
kilka listków bazylii
zielone oliwki
Sposób przygotowania:
- Tortillę posmaruj serem, ułóż na nim sałatę, następnie szynkę.
- Pomidory pokrój na plasterki, ułóż go na szynce.
- Oliwki pokrój na plasterki posyp pomidory.
- Całość posyp parmezanem i listkami bazylii.
- Zwiń całość w rulon i pokrój.
Piada z mozzarellą, pomidorem i rukolą
Składniki na 1 porcję:
1 piada
1 pomidor
80 g tartego sera mozzarella
garść rukoli
Sposób przygotowania:
- Połowę powierzchni piady posyp serem.
- Przykryj drugą połową, zapiekaj w nagrzanym piekarniku do zrumienienia placka.
- Po wyjęciu pokrój na cztery części, do każdej z nich dołóż rukolę i pomidora.
Sałatka z pomidorami, awokado i cebulą
Składniki na 1 porcję:
1 pomidor malinowy
½ awokado
½ czerwonej cebuli
dwie garście rukoli
50 g sera koziego twardego
Składniki sosu:
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka miodu
1 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Pomidora, awokado i ser pokrój w kostkę, cebulę w piórka.
- Umytą i osuszoną rukolę ułóż na talerzu, na niej ułóż pomidory, awokado i ser, posyp cebulą.
- Całość polej sosem powstałym z wymieszania , musztardy, miodu, oliwy i soku z cytryny oraz soli i pieprzu.
Sałatka z pomidorów, bobu i parmezanu
Składniki na 1 porcję:
200 g pomidorków koktajlowych
200 g młodego bobu
20 g płatków parmezanu
Składniki sosu:
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka miodu
1 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Pomidory pokrój na pół.
- Bób ugotuj, ostudź, jeśli lubisz, obierz ze skórki, dodaj do pomidorów.
- Całość polej sosem powstałym z wymieszania miodu, oliwy i soku z cytryny oraz soli i pieprzu.
- Posyp parmezanem.
Źródła:
- Marta Zalewska-Korona, Ewa Jabłońska-Ryś, Monika Michalak-Majewska „Wartości odżywcze i prozdrowotne owoców pomidora gruntowego” Bromat. Chem. Toksykol. – XLVI, 2013, 2, str. 200 – 205