Smaki lata- za co kocham pomidory

Pomidory i produkty pomidorowe są bogate w związki o właściwościach odżywczych. Zawartość ważnych fizjologicznie substancji odżywczych jest cechą odmianową, ale zmienia się również pod wpływem warunków klimatycznych i glebowych, miejsca uprawy oraz stopnia dojrzałości. Smak owoców jest bezpośrednio związany ze składem chemicznym i uzależniony jest głównie od zawartości cukrów i kwasów organicznych.

Spis treści:

  1. Wartości odżywcze pomidorów.
  2. Spaghetti z mozzarellą i pomidorami
  3. Roladki z tortilli z szynką, pomidorem i parmezanem
  4. Piada z mozzarellą, pomidorem i rukolą
  5. Sałatka z pomidorami, awokado i cebulą
  6. Sałatka z pomidorów, bobu i parmezanu

Wartości odżywcze pomidorów

Pomidory są ważnym źródłem przeciwutleniaczy takich, jak związki fenolowe oraz karotenoidy, w tym likopen. Najwięcej likopenu znajduje się w produktach przetworzonych, zwłaszcza gotowanych, takich jak:

  • ketchup,
  • przecier,
  • koncentrat pomidorowy,
  • zupa,
  • sos
  • sok

Pod wpływem temperatury, likopen zawarty w pomidorach ulega przekształceniu do postaci, w której jest znacznie lepiej wchłaniany z przewodu pokarmowego, a proces gotowania uwalnia jego część zawartą w skórce.

Ważnymi składnikami pomidora są witaminy. Pomidory są szczególnie bogate w witaminy rozpuszczalne w wodzie, takie jak witamina C, tiamina, ryboflawina, witamina PP, kwas pantotenowy, kwas foliowy. Z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w pomidorach występuje witamina K1.

Regularne spożycie świeżych pomidorów i produktów z nich wytworzonych jest skorelowane ze zmniejszeniem zachorowalności na różne typy nowotworów, w tym żołądka, prostaty i woreczka żółciowego oraz chorób sercowo-naczyniowych.

W Polsce pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw spożywanych przez cały rok. W strukturze konsumpcji pomidory stanowią 14% wszystkich spożywanych warzyw. Obecnie coraz częściej zaleca się stosowanie diety bogatej w pomidory i przetwory pomidorowe, jako rekomendowanej w zdrowej diecie.

  Spaghetti z mozzarellą i pomidorami

Składniki na 1 porcję

2 pomidory

1 kulka mozzarelli Buffalo light

50 g makaronu spaghetti

1 ząbek czosnku

1 łyżka oliwy

Sól

Pieprz

Listki bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory i mozzarellę pokrój w kostkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i oliwę, wymieszaj.
  2. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
  3. Na ugotowany makaron połóż pokrojone pomidory z mozzarellą.

Roladki z tortilli z szynką parmeńską, pomidorem i parmezanem

Składniki na 1 porcje

1 placek tortilli

50 g serka koziego do smarowania

4 plasterki szynki wieprzowej

4 liście sałaty

2 łyżki płatków parmezanu

2 średnie pomidory

kilka listków bazylii

zielone oliwki

Sposób przygotowania:

  1. Tortillę posmaruj serem, ułóż na nim sałatę, następnie szynkę.
  2. Pomidory pokrój na plasterki, ułóż go na szynce.
  3. Oliwki pokrój na plasterki posyp pomidory.
  4. Całość posyp parmezanem i listkami bazylii.
  5. Zwiń całość w rulon i pokrój.

Piada z mozzarellą, pomidorem i rukolą

Składniki na 1 porcję:

1 piada

1 pomidor

80 g tartego sera mozzarella

garść rukoli

Sposób przygotowania:

  1. Połowę powierzchni piady posyp serem.
  2. Przykryj drugą połową, zapiekaj w nagrzanym piekarniku do zrumienienia placka.
  3. Po wyjęciu pokrój na cztery części, do każdej z nich dołóż rukolę i pomidora.

Sałatka z pomidorami, awokado i cebulą

Składniki na 1 porcję:

1 pomidor malinowy

½ awokado

½ czerwonej cebuli

dwie garście rukoli

50 g sera koziego twardego

Składniki sosu:

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki oliwy extra vergine

1 łyżka miodu

1 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Pomidora, awokado i ser pokrój w kostkę, cebulę w piórka.
  2. Umytą i osuszoną rukolę ułóż na talerzu, na niej ułóż pomidory, awokado i ser, posyp cebulą.
  3. Całość polej sosem powstałym z wymieszania , musztardy, miodu, oliwy i soku z cytryny oraz soli i pieprzu.

Sałatka z pomidorów, bobu i parmezanu

Składniki na 1 porcję:

200 g pomidorków koktajlowych

200 g młodego bobu

20 g płatków parmezanu

Składniki sosu:

2 łyżki oliwy extra vergine

1 łyżka miodu

1 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory pokrój na pół.
  2. Bób ugotuj, ostudź, jeśli lubisz, obierz ze skórki, dodaj do pomidorów.
  3. Całość polej sosem powstałym z wymieszania miodu, oliwy i soku z cytryny oraz soli i pieprzu.
  4. Posyp parmezanem.

Źródła:

  1. Marta Zalewska-Korona, Ewa Jabłońska-Ryś, Monika Michalak-Majewska “Wartości odżywcze i prozdrowotne owoców pomidora gruntowego” Bromat. Chem. Toksykol. – XLVI, 2013, 2, str. 200 – 205
Udostępnij

Komentarze

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go top