Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej. Niedługo po jej odkryciu sprowadzono je do Europy gdzie przez dłuższy czas były hodowane jako roślina ozdobna. W XIX wieku zaczęła się ich ekspansja na stoły. Do Polski trafiły z pomocą królowej Bony.

Wartość odżywcza

Pomidory są źródłem:

  • karotenu
  • witaminy C, K, E oraz witamin z grupy B
  • składników mineralnych jak: potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan
  • antyutleniacze – likopen nadający pomidorom kolor czerwony.

Pomidory są niskokaloryczne – 18 kcal w 100 g oraz zasadotwórcze.

Likopen i jego siła

Likopen to przeciwutleniacz, którego w pomidorach jest bardzo dużo. Cechuje go dwa razy większa siła neutralizacji wolnych rodników niż beta karoten. Wolne rodniki mogą powodować rozwój nowotworów, choroby serca, zaćmę i wiele innych chorób. Badania wykazały, że spożywanie pomidorów z powodu obecności w nich likopenu może uchronić przed rozwojem raka prostaty, jelita grubego i żołądka oraz zahamować rozwój nowotworów piersi, płuc czy endometrium. Likopen także chroni oczy przed degeneracją plamki żółtej.

Pomidorowe przetwory

Zawartość likopenu jest większa w przetworach niż surowych pomidorach. Najlepsze jego źródła to sos pomidorowy, ketchup, zupa pomidorowa, pomidory z puszki, sok pomidorowy, zupa jarzynowa. Dlatego teraz jest najlepszy moment, kiedy cena pomidorów jest niska, aby zamknąć w słoikach to co w nich najlepsze i móc się tym cieszyć zimą. Likopen lepiej się przyswaja w obecności tłuszczu.

Źródło zdrowia

Pomidory są również źródłem kwasu chlorogenowego oraz p-kumarynowego. Są to związki hamujące powstawanie nitrozamin, które są rakotwórcze. Działanie tych substancji zwalnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów. Najnowsze badania koncentrują się nad wpływem tych związków na raka płuc. Pomidory wykorzystywane są również w kosmetyce, gdyż doskonale nawilżają naskórek, rozjaśniają cerę, a także leczą wypryski wieku młodzieńczego. Ponadto naukowcy dowiedli, że pomidory podwyższają poziom prokolagenu. Jego utrata prowadzi do wiotczenia skóry. Stwierdzono też, iż podwyższony poziom likopenu, ograniczający uszkodzenia DNA, spowalnia proces starzenia się skóry.

Kocham pomidory pod każdą postacią, no może z wyjątkiem ketchupu 🙂 Moim ulubionym daniem jest spaghetti z mozarellą i pomidorami. Przepis wkrótce.

Komentarze

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go top