Owsiane batony z wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów

Niewiele jest osób które nie lubią słodyczy. Niestety nie da się ich bezkarnie a jeść, a na dodatek dostarczają samych pustych kalorii. Na szczęście nie wszystkie. Dzisiaj chcę się podzielić przepisem, który dostałam od zaprzyjaźnionej dietetyczki Pauli 🙂 Batony są bombą kaloryczną, ale mają też zasób witamin i minerałów. Oto ich skład:

2 szklanki płatków owsianych

0,5 szklanki wiórków kokosowych

0,5 szklanki pestek słonecznika

0,5 szklanki płatków migdałowych

0,5 szklanki miodu

Sposób przygotowania:

Do batonów można dodać 75g gorzkiej czekolady, ale nie jest to obowiązkowe, także bez niej doskonale smakują. Suche składniki należy uprażyć na patelni lub upiec w piekarniku do zrumienienia. Wiórki kokosowe lepiej prażyć osobno, gdyż mogą się przypalić. Po zrumienieniu, całość zalewamy podgrzanym wcześniej miodem. Dokładnie mieszamy, przekładamy do formy, przyciskamy czymś ciężkim i czekamy. Batony są gotowe za około 2 godziny. Smacznego 🙂

No Comments Yet.

Dodaj komentarz