Kłamliwa reklama
Kto z nas nie dał się nabrać reklamie choć jeden raz niech podniesie rękę. Chwila słabości i z ufnością kupujemy rzeczy, które w rzeczywistości nie mają nic wspólnego z tym o czym była mowa w reklamie. Jako, że dobro i zdrowie dzieci mam szczególnie na względzie z racji wykonywanego zawodu oraz bycia mamą, szczególnie mnie denerwuje żerowanie producentów na nieświadomości rodziców którzy chcą dla swojego dziecka jak najlepiej. W momencie gdy widzą, że można połączyć smak czekolady z orzechami i porcją mleka nie zastanawiają się długo i kupują pożywny krem czekoladowy, „idealny” na śniadanie.
Dramatyczny skład
Jeden z najbardziej popularnych kremów na rynku posiada następujący skład: cukier, olej palmowy, orzechy laskowe (13%), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%), mleko odtłuszczone w proszku (6,6%), serwatka w proszku, emulgator: lecytyny (soja); wanilina. Jak wiadomo produkty na etykiecie podane są od największej zawartości w produkcie. Cóż … Jakie mogą być skutki spożywania cukru w nadmiarze? Coraz częściej się o tym mówi i świadomość konsumencka rośnie w tym aspekcie, ale jego obecność nie zawsze jest tak oczywista jak by się wydawało, bo kto by się spodziewał cukru w wędlinie.
Dlaczego trzeba unikać oleju palmowego?
Drugim na liście składników czekoladowego kremu jest olej palmowy. Co z nim nie tak, przecież to tłuszcz roślinny? Powstaje poprzez tłoczenie z owoców i zmielonych nasion palmy oleistej. Początkowo jest koloru pomarańczowego i zawiera beta-karoten, witaminę E i antyoksydanty. Proces obróbki termicznej pozbawia go tych cennych składników i pozostaje bezwartościowa odżywczo biała lub żółta postać bogata w nasycone kwasy tłuszczowe, które spożywane w nadmiarze przyczyniają się do rozwoju cukrzycy typu II, otyłości, wzrostu frakcji LDL cholesterolu. Znajdują się w nim także czynniki rakotwórcze. Niestety w tej postaci pod nazwą olej roślinny, tłuszcz roślinny, utwardzany tłuszcz roślinny jest dodawany do bardzo wielu produktów, szczególnie w przemyśle cukierniczym.
Jak widać w składzie kremu, orzechów nie znajdzie się w nim zbyt dużo, podobnie z mlekiem, które jeszcze dodatkowo występuje w postaci proszku. Jaka jest moja rada, zapewne się domyślacie, nie kupujcie tego typu produktów.
Domowy zdrowy krem czekoladowy
Mam za to propozycję czym taki krem zastąpić.
- 200 g daktyli bez pestek
- 150 g orzechów laskowych
- 50 ml mleka
- 2 łyżki naturalnego kakao
- Jeśli nie masz mocnego blendera, daktyle trzeba wcześniej namoczyć około pół godziny w ciepłej wodzie. Orzechy rozłożyć na blasze do pieczenia i uprażyć w 180 st przez 10 minut, następnie zdjąć łupinki i dodać do odsączonych daktyli. Dodać mleko i kakao i wszystko zblendować na gładką masę. Krem gotowy. Ilość orzechów i kakao możesz dobierać wg własnych preferencji.
Anula
Krem czekoladowy wyszedł niezły w smaku, ale produkcja zajęła mi ponad godzinę 🙂
Marta Lutak
Zrobienie go trochę trwa, ale najważniejsze że wyszedł smaczny, a przede wszystkim zdrowy 🙂