Węglowodany wróg czy przyjaciel?

Ile razy słyszałaś, że jedyną słuszną drogą w „walce” o zgrabną sylwetkę jest rezygnacja z węglowodanów? Przecież jedząc chleb i makaron nigdy nie schudniesz, nie mówiąc o ziemniakach 🙂 Czy to prawda? Oczywiście, że nie. To nie ich brak w diecie, a jakość powoduje że kilogramy spadają.

Moda na diety białkowe spowodowała, że węglowodany stały się powszechnie uważane za zło dla którego nie ma miejsca w diecie. Niestety wszystkie, bez wyjątku. Tymczasem produkty które są źródłem węglowodanów powinny być obecne codziennie w każdym posiłku i pokrywać 50-70% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Trzeba jednak produkty węglowodanowe dobierać w odpowiedni sposób.

CZYM SĄ WĘGLOWODANY?

Węglowodany to składniki odżywcze, których głównym zadaniem jest dostarczanie organizmowi energii. Jest to bardzo liczna grupa związków, które dzielą się na węglowodany proste i węglowodany złożone – oligosacharydy i polisacharydy. Cukry proste to monomery, a więc związki zbudowane z pojedynczych cząsteczek. Nie mogą się rozpaść na mniejsze części i są bezpośrednio wchłaniane do krwiobiegu. Należą do nich:

glukoza – podstawowa jednostka wielocukrów
fruktoza – cukier owocowy, również wchodzi w skład węglowo danów złożonych
Dwucukry

laktoza – cukier mleczny zbudowany z cząsteczki glukozy i galaktozy
sacharoza – cukier trzcinowy zbudowany z cząsteczki glukozy i fruktozy
maltoza – cukier słodowy zbudowany z dwóch cząsteczek glukozy
Polisacharydy

skrobia – zbudowany z cząsteczek glukozy węglowodan zapasowy roślin
glikogen -zbudowany z cząsteczek glukozy, magazynowany w mięśniach i wątrobie
celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy – są to składowe błonnika pokarmowego
GDZIE ZNAJDUJĄ SIĘ WĘGLOWODANY?

Aby dokładniej wyjaśnić jak dzielą się węglowodany najlepiej przedstawić to na przykładach. Cukry proste zawarte są w słodyczach, ciastach, napojach, są dodawane w czystej postaci do herbaty i kawy. Ich nadmiar organizm magazynuje w postaci tkanki tłuszczowej. To one przynoszą złą sławę węglowodanom, choć nie wszystkie węglowodany są za to odpowiedzialne.

Najlepszym rozwiązaniem w dążeniu do zdrowej diety jest zamiana cukrów prostych na cukry złożone. Gdzie możemy je znaleźć? Bogatym źródłem tych składników pokarmowych są produkty zbożowe z pełnego przemiału, pieczywo pełnoziarniste, otręby, makarony razowe, kasza jęczmienna pęczak, kasza jaglana, kasza gryczana nieprażona, ryż brązowy. Węglowodanów złożonych dostarczają także surowe warzywa i owoce oraz nasiona roślin strączkowych.

PEŁNOZIARNISTY CZYLI JAKI?

Produkty zbożowe z pełnego przemiału to produkty w skład których wchodzą zmielone ziarna zbóż, nie oczyszczone z otrąb. Produkty te dzięki temu są również źródłem błonnika, składników mineralnych jak żelazo, miedź, magnez, cynk, potas i fosfor oraz witamin z grupy B i witaminę E.

Wykluczając z diety węglowodany złożone pozbawiamy się nie tylko zapasu energii, ale również jak widać witamin, minerałów oraz błonnika.

Na koniec zadam pytanie tym których nie przekonałam do węglowodanów na diecie odchudzającej: Czy jesteś w stanie wykluczyć produkty węglowodanowe ze swojego menu na całe życie? Jestem przekonana że nie. A co się stanie jeśli po skończeniu diety wrócisz do swoich starych nawyków i puszysty chlebek będzie kusił częściej niż powinien, przecież tak dawno go nie było? Cały wysiłek pójdzie na marne. Dlatego będąc na diecie, naucz się ile i jakie węglowodany możesz jeść zamiast z nich całkowicie rezygnować.

No Comments Yet.

Dodaj komentarz